Beste eendenvrienden en spreekbeurtvoorbereiders,
Omdat ik vorig jaar in de veronderstelling verkeerde dat óók de Muskuseend maar 28 dagen broedt op haar eieren, heb ik de onvergefelijke fout gemaakt om het nest na 30 dagen op te ruimen. Ik dacht nl. dat onze Catootje op onbevruchte eieren zat te broeden…
Catootje heeft daarna bijna een week piepend en met een gebogen kopje lopen treuren en zoeken…. vreselijk om te zien!
Nu is ze, na de hele winter buiten de tuin te zijn geweest met haar vrijer en een vriendinnetje, thuis gekomen om onder de veranda opnieuw een nest te bouwen en deze keer doen we er alles aan om haar een nest pulletjes te kunnen verzorgen nadat haar nest eieren voltooid is.
Het hele proces is een ingenieus gebeuren, beginnend met het zorgvuldig uitzoeken van een nestplaats die gevuld wordt met donsveren die ze uit haar eigen borst plukt. Vervolgens komt ze elke dag een ei leggen en ze vliegt daarna gewoon weer naar haar vrijer om met hem de komende 24 uur door te brengen. Dit ritueel herhaalt zich dagenlijks totdat ze voldoende eieren heeft die ze allemaal onder haar lijfje kan houden (ongeveer 10) Dan gaat ze voorbroeden, dit houdt in dat ze de vruchtbeginselen in de eieren als het ware tot leven wekt en vanaf dat moment zal ze nooit langer dan een uur van het nest gaan omdat de eieren anders teveel afkoelen. Het nest wordt voor vertrek steeds zorgvuldig toegedekt met veertjes. Dan breekt de échte broedperiode aan die 35 dagen duurt. De eend verlaat het nest dan alleen nog een half uur tot een uur per dag om te poepen, te badderen en te eten. Omdat ze alle eieren op hetzelfde moment heeft voorbebroed, komen alle eieren op dezelfde dag uit. Als alle pulletjes uit de bevruchte eieren zijn gekomen dan laat ze de kleintjes even wennen aan hun nieuwe omgeving en dan neemt ze ze mee naar “buiten” om zo snel mogelijk te beginnen met de opvoeding en hen de gevaren van het eendenleven bij te brengen. En er zijn véél gevaren voor die kleine hummeltjes in de natuur ! Overal bevinden zich hongerige wezens in de dierenwereld die wel zo'n lekker kuikentje lusten. Zo zijn het niet alleen ratten, katten en steenmarters, maar ook snoeken, kraaien en andere rovers die er de hele dag opuit zijn om een eendje te jatten. Moeder eend doet haar uiterste best om de pulletjes te beschermen tegen dit onheil maar vaak raakt ze een groot deel, en soms haar hele broedsel kwijt. Soms wordt ze zelf ook verslonden. Meestal blijven er wel een paar eendjes over die volwassen worden, het recht van de sterksten noemen we dat.
zie: Paktische opdracht biologie wilde eenden (www. scholieren.com)
Groet, Ela