Beste lezers van dit berichtje,

Enkele weken geleden kwamen wij erachter dat er een eend in onze tuin, vlak naast de vijver aan het broeden was.

We hebben moedereend met rust gelaten en wachten af.

Vorige week maandagochtend waren we in de vroege ochtend getuige van eerste duik in het water van onze vijver van 12(!) donzige eendenkuikjes. Het gaat goed met de kleintjes, ze eten uit de vijver, vangen vliegjes en we geven ze wat opfokkorrels voor kuikens van watervogels, verder proberen we ons er niet mee te bemoeien ze moeten immers strakjes zonder mensenbemoeienis verder kunnen. Ze zijn vandaag 9 dagen en het is een heel mooi,lief en leuk gezicht hoe de moeder voor haar eendenkinderen zorgt en wat ons betreft mogen ze nog wel een poosje blijven. Maar wat is het beste voor de eendjes zelf? Dat vinden wij het allerbelangrijkste.

Dat moedereend onze tuin heeft uitgekozen om haar eieren te leggen en uit te broeden vinden we heel leuk er is alleen een maar…

Wij wonen in een vrijstaand huisje aan een rustige fietsdijk. De tuin is omsloten door een hek, moeder- en (in het begin) ook vadereend komen in onze tuin door de lucht, vliegend en landen dan met een plons in de vijver. De kleintjes slapen iedere nacht met de moedereend op het nest. Als we ze eenmaal de tuin uit zouden laten lopen, kunnen ze denken wij niet meer terug. Er is een sloot in de buurt van ons huis, zo'n 100 meter buiten onze tuin.

Wie kan ons een goed advies geven?

Groet,

Sanne